DAN RANOG DETINJSTVA 2022 . EARLY CHILDHOOD DAY 2022

Saopštenje za javnost, Beograd, 18.08.2022.

“DAN RANOG DETINJSTVA” U BEOGRADU

Manifestacija “Dan ranog detinjstva” u organizaciji udruženja ŽUTE PATALONE biće održana 31. avgusta u Beogradu. Okupljanje građana je zakazano za 17h na Trgu republike odakle će se okupljeni prošetati ulicom Kneza Mihaila, a na platou ispred tržnog centra Rajićeva biće upriličen edukativno-informativni program za sve učesnike šetnje i zainteresovane roditelje, staratelje i stručnjake.

Edukativno-informativni program o ranom razvoju pripremili su partneri udruženja Žute Patalone: “Senzorijum – Kabinet za senzornu integraciju i ranu intervenciju”, “HappyMamma – Centar za dobrobit porodice”, tim logopeda projekta Montesori jezik, na čelu sa Zoranom Škarom i centrom “Logospektra” i IAIM Srbija (Međunarodna asocijacija za masažu beba – srpski ogranak) –  udruženje “Blagotvorni dodir”.

Sa učesnicima šetnje družiće se autorke priručnika “Montesori jezik” Zorana Škara, Milica Dragićević (predstavnica Logospektre) i Dijana Stojanović (predstavnica Senzorijuma). Ispred IAIM Srbija informacije će pružati pedijatar dr Vanja Kurjakov.

Povodom Dana ranog detinjstva, letak “10 saveta za pravilan razvoj govora” biće distriuiran besplatno svim učesnicima šetnje, kao i članovima digitalne zajednice Žute Patalone.

Manifestacijom “Dan ranog detinjstva” udruženje “Žute Patalone” želi da skrene pažnju javnosti na važnost formativog perioda –  prve tri godine presudne su za čovekov život. “Smatramo da ova naučna činjenica nije dovoljno priznata, poznata i primenjena u praksi, a od presudne važnosti je za dobrobit celoga društva. Mi verujemo da samo srećno detinjstvo može doprineti boljitku čovečanstva, i zato smo pokrenuli inicijativu da se 31.08., dan rođenja Marije Montesori, reformatorke obrazovanja i borca za dečja prava, proglasi za Dan ranog detinjstva.” kaže Tijana Adamov Ignjatović, osnivač i zastupnik udruženja.

Udruženje Žute Patalone poziva građane da se okupe u žutim pa(n)talonama i da simboličnom šetnjom skrenu pažnju javnosti na važnost ranog detinjstva, kao i da se informišu o prednostima rane intervencije i važnosti ranog razvoja.


“Sve što mi jesmo stvorilo je dete koje smo bili u prve dve godine života.” Marija Montesori

Prvi Dan ranog detinjstva održan je 31.08.2021. godine u Beogradu.

….

Udruženje Žute Patalone – Inicijativa za proučavanje detinjstva i Koncept inkubator društvene odgovornosti”, osnovano 21.aprila 2021. godine. Osnovni ciljevi udruženja su skretanje pažnje javnosti na značaj ranog detinjstva, iniciranje daljih istraživanja fenomena detinjstva, popularizacija Montesori pedagogije i podsticanje društveno odgovorne komunikacije namenjene dobrobiti dece i pojedinca.

Najvažniji projekti su iniciranje Dana ranog detinjstva, pokretanje Instituta za proučavanje detinjstva, Festival društveno odgovorne komunikacije KAMPANJE SA SVRHOM, godišnja smotra društeno odgovornih igračaka IGRAČKE SA SVRHOM, Montesori jezik – besplatno logopedsko savetovalište, Montesori matematika – finansijska pismenost za najmlađe i Montesori ekologija – razvijanje ekološke svesti kod najmlađih.

Osoba za kontakt:

Tijana Adamov Ignjatović

Osnivač  i zastupnik

zutepatalone@gmail.com

 +381 64 190 38 21

https://www.facebook.com/DanRanogDetinjstva/

https://www.instagram.com/danranogdetinjstva/

O partnerima udruženja dodatne informacije možete pronaći u produžetku:

UČESNICI EDUKATIVNO-INFORMATIVNOG PROGRAMA O RANOM RAZVOJU:

Senzorijum – kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju sprovodi preventivno usmerene programe i pruža podršku roditeljima beba i dece ranog uzrasta (0 do 3 god.) jer rana intervencija, kada su razvojni problemi u pitanju, ne može da se odlaže.

Ranu intervenciju čine multidisciplinarni postupci sa ciljem poboljšanja zdravlja i dobrobiti dece, njihovih kompetencija, dovođenje razvojnih poteškoća na što manji nivo, ublažavanje postojećih i mogućih poteškoća, prevenciju funkcionalnih pogoršanja, promovisanje responzivnog roditeljstva i poboljšanje funkcionisanja porodice.

Rad se sastoji iz direktnog rada sa bebama i decom i edukacije roditelja i stručnjaka koji se bave decom I zasniva se na principima senzorne integracije prema AYRES®.

www.senzorijum.com

Happymamma centar za dobrobit porodice pruža kompletnu podršku roditeljima i svima onima koji se staraju o deci. Naši edukativni programi podstiču unapređenje znanja i upoznavanje sa najnovijim i visoko kvalifikovanim edukativnim principima koje možete primenjivati na svojoj deci. Naš fokus je usmeren na razvoj emocionalne inteligencije kod dece, kao i poboljšanje fokusa i koncentracije.

Održavamo online i uživo treninge koje pokrivaju različlite teme iz oblasti roditeljstva – od podrške onima koji su prvi put roditelji, do fantastičnih radionica namenjenih unapređenju života mama koje neumorno posvećuju sve svoje vreme deci i porodici.

Program stručnih obuka namenjen je svim licima koja žele da se usavršavaju na polju razvoja dece. Individualna i grupna  psihoterpaija, kurs prve pomoći sa fokusom na decu, obrazovanje dadilja, EmoMe program za razvoj emocionalne inteligencije i ostali programi koje organizujemo sa našim partnerima iz regiona, donose u Srbiju najsavremenije alate za rad sa decom.

https://www.happymamma.rs/

Tim logopeda Montesori jezik

Period ranog detinjstva je od presudnog značaja za razvoj detetovih govorno-jezičkih sposobnosti. Razvoj govora, jezika, komunikacije počinje još dok je dete u stomaku, a nastavlja se tokom prvih godina života. S obzirom na to da mozak dece u ranom periodu sadrži veliki broj neurona, neophodna je adekvatna stimulacija kako bi se veze u mozgu izgradile. Interakcije roditelja i dece treba da budu praćene govorom od najranijeg perioda. Na ovaj način stvaramo prve, pravilne govorno-jezičke modele, od kojih će zavisiti i dalji detetov kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj.

Dijana Stojanović,

master defektolog-logoped, pedagog senzorne integracije i Marte Meo praktičar. Tokom dugogodisnjeg radnog iskustva sa decom na prevenciji, dijagnostici i tretmanu govorno-jezičkih poremećaja koristi principe senzorne integracije i Marte Mea, ističući važnost ranog započinjanja tretmana kao i obučavanja roditelja i njihovog uključivanja u proces tretmana.

Milica Dragićević,

master logoped, senzorno-integracioni pedagog, direktor i osnivač logopedskog centra @logospektra. U radu koristi multidisciplinarni pristup koji se bazira na principima bihejvioralne metode i tretmanu senzorne integracije. Smatra da je rana intervencija imperativ, jer su rezultati neuporedivo bolji ukoliko se sa tretmanom počne što pre.

Aneta Jašarević,

master logoped s iskustvom u radu s decom s kašnjenjem i odstupanjem u govorno-jezičkom razvojnom toku različite etiologije.

U svom radu zadržava principe humanog, pozitivnog i individulnog pristupa prema detetu i porodici deteta u tretmanu. Praktičar je Marte Meo metode i naglašava važnost dobre procene kvaliteta komunikacije kao i ranog i pravovremenog reagovanja na prve znake kašnjenja.

Zorana Škara,

master logoped, IAIM instruktor za masažu beba i Marte Meo praktičar. Osnovni cilj njenog rada jeste pružanje podrške roditeljima u ranoj stimulaciji razvoja dece. Akcenat stavlja na savetodavni rad sa roditeljima, usmeren kako na prevazilaženje govorno-jezičkih poremećaja kod dece, tako i na jačanje njihovog samopouzdanja i kompetentnosti.

IAIM Srbija – Udruženje Blagotvorni dodir

Cilj Međunarodne asocijacije za masažu beba jeste da promoviše blagotvorni dodir i komunikaciju kroz treninge, edukaciju i istraživanja kako bi roditelji, staratelji i deca u celom svetu bili voljeni, cenjeni i poštovani.

Udruženje Blagotvorni dodir je nastalo 2015. godine. Registrovano je u Beogradu kao neprofitno udruženje, a sa IAIM (Međunarodna asocijacija za masažu beba) je potpisalo ugovor o saradnji i tako postalo zvanični predstavnik IAIM u Srbiji.

Istraživanja, ali i iskustvo roditelja je pokazalo da masaža ima mnogo koristi koje možemo grupisati u četiri glavne kategorije: INTERAKCIJA (pospešivanje procesa bondinga i povezivanja, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, razvijanje osećaja sigurnosti i poverenja, korišćenje svih čula, promovisanje osećanja ljubavi, vrednovanja i poštovanja), STIMULACIJA ( krvotoka, organa za varenje, hormona i imunog sistema, koordinacije i revnoteže, učenje i koncentraciju, svest o sopstvenom telu), OSLOBAĐANJE ( od grčeva i gasova, zatvora, neprijatnosti pri rastu zubića, mišićne tenzije i bolova rasta) i OPUŠTANJE, što vidimo kroz poboljšano spavanje, povećanu elastičnost i mišićni tonus, regulaciju emocionalnih stanja, mogućnost samo-umirivanja i smanjenje nivoa hormona stresa.

Najvažnija napomena kada govorimo o IAIM programu za masažu beba je da bebe masiraju isključivo roditelji/staratelji dok instruktor sve pokrete pokazuje na lutki. Iako je dodir lekovit, ova masaža nije terapeutska i zato je apsolutno bezbedna. Beba je najbolji učitelj, a roditelj je najveštiji stručnjak i tako zajedno otkrivaju čari i dobrobiti ove interakcije.

Udruženje smo napravili da bi podržali instruktore u svom radu i promovisanju misije Međunarodne asocijacije za masažu beba, pomogli roditeljima da nađu sertifikovanog instruktora sa kojim žele da uče da masiraju svoju decu, uputili na pravi izvor informacija sve one koji žele da saznaju više o IAIM-u, koji žele da organizuju trening za nove instruktore u svom gradu, koji žele da organizuju predavanja ili prezentacije i predstave masažu za bebe grupama roditelja, budućih roditelja i stručnjaka.

http://www.iaimsrbija.com/